Медиагруппа «Антенна»  

Крашанками на Великдень черкащан забезечили понад мільйон курей

Найбільше яєць, за словами голови правління ВАТ "Птахофабрика "Перше травня" Вадима Денисенка, черкащани з'їдають двічі на рік: на Великдень та Новий рік. Це два традиційні піки великого попиту на "Яйце хутірське", "...калібр" та "Джерело життя" (торгові марки птахофабрики), постачання яких забезпечують більше мільйона курей. Щоб дізнатися, як стоїть справа із поставкою на наш стіл крашанок до Великодня, напередодні свята на птахофабрику завітала група черкаських журналістів.

Як каже голова правління ВАТ "Птахофабрика "Перше травня" Вадим Денисенко, його підприємство — одне з небагатьох в Україні вертикально інтегрованих сільськогосподарських підпри-ємств замкнутого циклу. Тут діють відразу чотири напрямки: виробництво комбікормів, зерна, племінної продукції та яєць. Завдяки цій схемі і вдається утримувати переваги перед іншими спорідненими підприємствами України. Птахофабрика однією із перших відмовилася від годування птиці білками тваринного походження — з міркувань якості та безпечності продукції.

Всі процеси по догляду за курями автоматизовані, птиця за режимом отримує корм і воду. Три нові пташники (де утримуються 240 тисяч курей), введені в експлуатацію торік, обслуговують лише 10 працівників.

Третина всіх яєць продається в Черкасах, 10% — у Кіровограді, решту купують підприємці з Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

Наразі українським птахівникам виживати досить складно і, щоб розвивати підприємство та залишатись конкурентною на ринку, фабрика була змушена залучати кредитні кошти. З боку держави було гарантовано підтримку: для птахофабрик встановлено дотацію — компенсацію ставки за користування кредитом у розмірі 14%. Та за словами голови спостережної ради ВАТ "Птахофабрика "Перше травня" Юрія Мажака, цього року уряд несподівано переглянув свої зобов'язання і зменшив розмір компенсації до 8,5%. Це рішення урядовців призвело до вимивання обігових коштів підприємства.

Для підвищення продуктивності курей на фабрику літаком з Голландії привозять одноденних живих курчат — майбутніх батьків курей-несучок. Раніше їх доставляли через черкаський аеропорт, а після його закриття транспортують із Борисполя. Тому на птахофабриці з нетерпінням чекають відновлення роботи черкаського аеропорту. "Ми будемо першим споживачем його послуг", — каже Вадим Денисенко.

Щоб бути готовими до роботи в умовах членства України в СОТ, на "Птахофабриці "Перше травня" впроваджується низка спеціальних заходів. Всю птицю будуть прищеплювати від сальмонельозу, оскільки, щоб мати вихід на зовнішні ринки збуту, підприємство повинно отримати статус "Вільного від сальмонельозу", як того вимагають правила торгівлі в СОТ.

Кожне яйце на птахофабриці проходить через овоскоп (прилад для контролю якості яйця шляхом просвічування його галогенною лампою). Із загальної маси тут відбирають яйця з насічками, кров'яними згустками (їх утилізують), брудні яйця (їх миють і переробляють на яєчний порошок, який використовують м'ясокомбінати, кондитерські фабрики та масложиркомбінати — у виробництві майонезу).

Сортувальне обладнання сортує 60 тисяч яєць за годину. При цьому кожне яйце зважується для визначення його категорійності, а маркувальне обладнання наносить на кожне яйце маркування про його сорт. Кожна упаковка з яйцями має свою категорію: на 1 категорію приклею-ється червона етикетка, на відбірну — жовта, на 2 категорію — синя, яйця-маломіри маркуються зеленою етикеткою. На думку Вадима Денисенка, останні є чи не найкориснішими. Хоча покупець прагне купити яйця великого "калібру", але саме у мілкому яйці жовток значно більший від білка, а в ньому, за словами Вадима Денисенка, і знаходяться найбільш поживні речовини — вітаміни, мікроелементи та амінокислоти, у білку ж — лише звичайний альбумін.

Колір яйця, говорить Вадим Денисенко, не залежить від того, знесла його курка домашня чи "фабрична". Все залежить лише від породи та окрасу курки: якщо вона коричнева — дає жовте яйце, якщо ж білого кольору, то, відповідно, і яйця в неї будуть білими.

Вадим Денисенко радить зберігати яйця лише протягом місяця — потім вони починають висихати і втрачають свої смакові якості. Зберігати ж їх потрібно тільки у холодильнику, де для них є спеціальні чарунки і створюється відповідний температурний режим.

Вадим Денисенко переконаний, що яйця, вироблені на фабриці, нічим не гірші від домашніх, а їх безпечність навіть вища: кожне яйце перед тим як потрапити на стіл до споживача проходить багаторазову перевірку, виробництво знаходиться під постійним контролем ветеринарних служб. На фабриці контролюється головна загроза для здоров'я людини — сальмонельоз, адже сама птиця є носієм збудника цієї хвороби.









ТОП-СТАТЬИ
Номер # 15, 18.04.2007
ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ Замість суду — житловий будинок для еліти? Фронтовий щоденник: Як працюють фронтові шпиталі Фронтовий щоденник: Військовий капелан про свою роботу на війні Олимпиада 2022: новичок в лидерах. Фронтовий щоденник: Як Черкащани живуть на війні Репотажі з фронту Сьогодні в телеефірі Антени-плюс: Інтернет-трансляція телеканалу "Антена" для мобільних мереж 2G та 3G Інтернет-трансляція телеканалу "Антена" Чому москалі такі?
Дайджест Вартість проїзду у громадському транспорті малє становити не вище 2,7 грн? Спроба переворота в Україні призначена на 22 лютого? Откровения российского окупанта: почему он убивает украинцев? (відео) В Лугандоні вважають наше сало наркотиком! Экономика РФ летит в пропасть Унікальний вітровий генератор зробив винахідник з Черкащини Народний синоптик прогнозує теплу зиму О Золотой Орде и Киевской Руси, или почему Маркса не издавали в СССР?
Главная | Новости | Статьи | О нас | Выпуск новостей (видео) | Он-лайн трансляция «Антенна-плюс»
bigmir)net TOP 100
©«Антенна», 2009
посетителей: 579 хитов: 24177
вчера: 634/35795
время генерации: 0.059557914733887; SQL запросов: 11